• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

1.100 дин.

Од Борака до Вишеграда – Илија Сарић, соколаш и равногорац

978-86-88765-01-5(ЛП) 17,5x24,5 cm, 300 стр. тврди повез, илустр. 2014. ,
Подели

Од истог аутора

Сретен Јаковљевић

„Казивања учесника братоубилачког рата Илије Сарића, кроз перо аутора Јаковљевића, никога неће оставити равнодушним. Честита старина јасно, без пристрасности, прича о времену које полако одлази у заборав.

Деведесетогодишњи старац се враћа у давна времена, пре више од двеста година, када су му преци из Црне Горе доселили на Борке. Своју причу завршава у Вишеграду као прогнаник у последњим смутним временима. Јасан говор, прави херцеговачки, питка прича о свом роду, завичају и народу. Прича која тече као планински поток. Исповест од које навиру сузе на очи. Казивање о усташком злочину, невином страдању, херојском отпору и примерима чојства и јунаштва, левим скретањима и времену када је брат убијао брата. Разговетно прича Илија о комунистичким казаматима: Ћеловини, Зеници, Фочи… Како је живео после као обележен.

Хвала аутору господину Сретену Јаковљевићу што је ову причу сачувао од заборава. Хвала на труду и залагању које је утрошио свих ових година неуморно сакупљајући податке. Хвала му и име свих оних убијених, уцвељених, оних чије муке само небо зна. Хвала у име нас потомака чије су претке убијали, мучили, а ми то годинама нисмо смели рећи. Хвала у име будућих потомака…“ (Из рецензије Рајка Сарића)

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.