• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Правила коришћења „колачића“ („cookies“)

Наша интернет страница користи „колачиће“ („cookies“) како бисмо обезбедили најбоље корисничко искуство. „Колачићи“ нам омогућавају да, на пример, прикажемо садржај интернет странице на одговарајући начин на сваком Вашем уређају, односно интернет-прегледачу путем којег му приступате, или да садржај прилагодимо Вашим интересовањима. Информације које на тај начин прикупљамо могу бити подаци о личности, али не морају.

Будући да „Свет књиге“ поштује Вашу приватност, појаснићемо шта су „колачићи“ и како их користимо. Такође, у одређеним случајевима, можете да управљате начином на који користимо „колачиће“. Када Вам интернет страница омогући да не изаберете одређене „колачиће“ и Ви то прихватите, функционалност странице може бити умањена. Притом, поставке које сте искључили на интернет страници мораћете искључити и на сваком другом уређају или веб-прегледачу.

„Колачићи“ су једноставне текстуалне датотеке које се чувају у веб-прегледачу корисника, односно на његовом уређају. Задатак “колачића“ јесте, пре свега, да омогући интернет страници да „препозна“ корисника када му он приступи наредни пут. Интернет страница тада користи податке сачуване у „колачићу“ и аутоматски добија информацију о претходној активности корисника на интернет страници. „Колачићи“ не могу да приступе подацима које чувате на уређајима, али могу да прикупљају податке о Вашим активностима на интернету.

„Колачићи“ нису штетни по корисника или његов уређај и не треба их поистовећивати с вирусима. „Колачићи“ не садрже вирусе нити други злонамерни код.

У зависности од тога колико дуго се задржавају у веб-прегледачу корисника, разликујемо „колачић“ сесије (задржавају се само у току конкретне сесије претраживања и аутоматски се бришу по њеном окончању, а користе се да омогуће приступ конкретном садржају) или трајне „колачиће“ („памте“, на дужи или краћи период, информације током наредних посета интернет страници, задржавају се док се не избришу ручно или док не истекну према предвиђеном времену трајања; то су, на пример, „колачићи“ који омогућавају да интернет страница „памти“ податке за пријављивање у случају креирања налога).

Колачићи могу да садрже различите информације и да се користе за различите намене. Свет књиге користи следеће врсте колачића:

ОБАВЕЗНИ – апсолутно неопходни колачићи. Обавезни колачићи чине страницу употребљивом јер омогућавају основне функције, као што су навигација страницом и приступ заштићеним садржајима. Свет књиге користи колачиће који су неопходни за исправно функционисање наше вебстранице, како бисмо омогућили поједине техничке функције и обезбедили позитивно корисничко искуство.

ТРАЈНИ – неопходни ради олакшаног приступаОви колачићи обично имају датум истека далеко у будућности и као такви ће остати у Вашем веб-прегледачу док не истекну, или док их ручно не избришете. Користимо трајне колачиће како бисмо боље разумели навике корисника и побољшали наше странице сходно Вашим навикама. Ова информација је анонимна – не видимо личне податке корисника.

СТАТИСТИКА – статистички колачићи“. Анонимним прикупљањем и слањем података, статистички колачићи помажу власницима странице да разумеју на који начин посетиоци комуницирају са страницом. Ти „колачићи“ омогућавају „Свету књиге“ вођење аналитике, тј. анализу употребе наших страница и мерење посећености, ради побољшања квалитета и садржаја понуђених услуга.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.