• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Аутор

Радован Вучковић

Радован Вучковић (Тријебине код Сјенице, 1935 – Београд, 2016). Дипломирао на југословенским књижевностима и српскохрватском језику на Филозофском факултету у Сарајеву 1960. године. Исте године почео је да ради као асистент на Одсеку за југословенске књижевности. Докторирао је на Филозофском факултету у Сарајеву 1965. године. Предавао је југословенске књижевности XX века, а затим српску књижевност истог периода.

Године 1984. изабран је за дописног члана Академије наука и умјетности Босне и Херцеговине. Крајем 1993. прешао је из Сарајева у Београд, где се 1994. године запослио у Институту за књижевност и уметност. Школске 1970/71. године радио је као лектор на Хумболтовом универзитету у Берлину. Испред Одјељења Академије наука и умјетности БиХ руководио је пројектом „Грађа за историју књижевности Босне и Херцеговине“, која је припремљена у 25 књига и већим делом објављена пред избијање рата. Био је једно време члан редакције часописа „Израз“ и члан уређивачког одбора пројекта „Српска књижевна критика“ Института за књижевност и уметност у Београду.

Године 1997. изабран је за редовног члана Академије наука и умјетности Републике Српске. Од 1998. године држао хонорарна предавања на Филозофском факултету Пале. Пензионисан је у Институту за књижевност и уметност у Београду 2000. године. Био је председник Управног одбора Задужбине Иве Андрића у Београду.

Добио је многа признања: Шестоаприлску награду града Сарајева, Двадесетседмојулску награду БиХ и награде „Свјетлости“, „Ђамил Сијарић“, „Лаза Костић“, „Вук Филиповић“ и „Тодор Манојловић“.

Објавио је двадесетак књига о књижевности и писцима двадесетог века и осам књига белетристичке прозе.

Књиге

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.