• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Аутор

Катарина Костић

Катарина Костић рођена је у Шапцу 1936. Завршила студије француског језика у Београду. Од 1969. до 1973. живела у Паризу. Године 1973. доселила се у Торонто, где и данас живи. Радила је као новинар у етничким листовима на српском и руском језику до пензије. Пише и за листове и часописе у Србији, пре свега за „Књижевне новине“ и „Збиљу“.

Један је од оснивача и председник Српско-канадског удружења писаца „Десанка Максимовић“ у Торонту. Члан је Удружења књижевника Србије.

Пише поезију и прозу. Песме су јој заступљене у многим зборницима и антологијама и преведене на неколико језика. Приче су јој објављене у зборницима „Шумадијских метафора“, нишкој „Градини“ и др.

Уредила је неколико зборника и антологија. Састављач је зборника „На таласима речи“, Београд–Торонто, 2009 (поводом 30. годишњице постојања Удружења „Десанка Максимовић“).

Самосталне збирке песама: „Одбегли пејзажи“ (двојезично), „Багдала“, Крушевац, 1989; „Загушен песнички простор“, „Интерпрес“, Београд, 1997; „Крик океана“, „Ривел ко“, Београд, 2002; „Плач крови“, „Московский Парнас“, Москва, 2005; „Избор поезије на румунском“, Темишвар, 2000; „Грлећи жуте хризантеме“, Смедерево, 2013 (на српском и шпанском).

Књига прича „Стари и нови свет“, „АШ Дело“, Земун, 2007.

Објавила могографије „Отисци времена – Из културног летописа Срба у Канади“ (Свет књиге, Београд 2011) и „Амерички девети круг – из живота словенских досељеника у Канади“ (Свет књиге, Београд 2012).

Добитник је више књижевних награда. Године 2012. примила је награду за животно дело од Академије „Иво Андрић“.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.