• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

1.300 дин.

Библиографија о геноциду над српским народом у XX веку

Посебна издања 978–86–7396–81–0 (СК) 16,5х23,5 cm, 252 стр. тврди повез 2021. , ,
Подели

„Библиографија о геноциду над Србима у XX веку, чију је припрему осмислило и покренуло Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у XX веку, у сарадњи са Архивом САНУ и уз подршку академика Василија Крестића, јединствен је пројекат. Оваква библиографија, колико нам је познато, до сада није урађена. Библиографија која обухвата књиге које нуде грађу о злочинима над српским народом на свим балканским просторима где Срби живе представља полазну основу, нуди основне путоказе којим би се усмеравали истраживачи који се баве и који ће се бавити истраживањем прошлости и садашњости српског народа, који је током целог XX века био изложен геноциду, али и прошлости и садашњости осталих народа који са Србима деле исти географски простор.

Припремајући Библиографију геноцида над српским народом у XX веку пошли смо од капиталних дела која сведоче о српским страдањима, од литературе којом су се користили писци тих књига. Долазиле су у обзир књиге објављиване у некадашњој југословенској држави, али и у иностранству. Упоредо са делима на српском језику у Библиографију су укључена и дела преведена или написана на страним језицима, највише на енглеском, француском, италијанском. Поред научних студија ту су поједине монографије, зборници и радови са научних скупова посвећених страдању српског народа, хронике појединих насеља. Међу овим књигама нема књижевних, прозних или дела у стиху која се баве страдањем Срба. У нашој Библиографији су научна, мемоарска и публицистичка дела у којима се сведочи о догађајима који су се десили и о људима који су постојали. Користили смо и електронске каталоге Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске, Народне и Универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањалуци и Централне народне библиотеке ‘Ђурђе Црнојевић’ на Цетињу.

Библиографију смо поделили на три тематске целине: Први светски рат, Други светски рат и верско-грађански ратови на тлу бивше Југославије 1991–1995, и НАТО агресија на Савезну Републику Југославију. Аутори и дела су поређани по азбучном реду. Библиографију геноцида над српским народом, коју вам представљамо, не сматрамо завршеном, она се стално може допуњавати и проширивати уписивањем нових библиографских јединица. Поред тога што Библиографија садржи више од 2600 наслова, свесни смо да има још значајних књига које се баве геноцидом над српским народом за које нисмо знали и које нисмо уврстили у нашу Библиографију.“ (Аутор)

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.