• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

1.200 дин.

Od podela do genocida – stradanje Srba u Slavoniji 1941–1945

Документи 978-86-7396-647-2 16,5x23,5 cm, 280 стр. тврди повез ,
Подели

Од истог аутора

Душан Јеринић

„Душан Јеринић послије, у јавности запажене публикације „Пет векова Паучја” која је објављена 2014. године и у коју је преточено његово истраживање о том српском селу у западној Ђаковштини, у новој књизи „Од подела до геноцида” обухвата историју, посебно ратну, свих српских села западне Ђаковштине. То мало географско подручје је, како доказује Душан Јеринић, јединствена цјелина у географском и у историјском смислу.

Аутор је, како и сам наводи, морао да пажљиво изврши избор и вишеструку провјеру истинитости доступне историјске грађе, као и литературе. Али управо ти извори су људима који изучавају прошлост родног краја одувијек слабо доступни. О томе се, напросто, вјероватно и намјерно, није водило рачуна. Таква је ситуација од сјеверне Далмације, преко Лике, Баније, Кордуна… у свим срединама гдје су Срби очували, готово искључиво епску традицију.

Јеринић је књигу „Од подела до геноцида” обогатио исказима преживјеле дјеце из усташких логора смрти с подручја западне Ђаковштине, с којима је обавио разговоре у личном контакту или употребом модерних техничких помагала. На темељу тих контаката, успио је да квалитетније допуни, како смо оцијенили сиромашну историјску грађу за подручје западне Ђаковштине, њиховим сјећањима на преживјеле логорашке дане у усташким фабрикама смрти.

На тај начин, књигом ’Од подела до геноцида’ аутора Душана Јеринића, историјска грађа је добила на вјеродостојности.“ (из поговора Данка Перића)

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.