• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

3.800 дин.

Злочини над Србима у Независној Држави Хрватској – фотомонографија / Crimes against Serbs in the Independent State of Croatia – Photomonograph

Двојезично издање на српском и енглеском

Документи 978-86-7396-465-2 22x28,5 cm, 347 стр. тврди повез, фотографије , , , , , , , ,
Подели

Независна Држава Хрватска (НДХ) успостављена је 1941. године на делу територије Краљевине Југославије окупиране од стране нацистичке Немачке и фашистичке Италије.  Под патронатом сила Осовине, темељена на идеологији усташког покрета и католизацији свих структура државе и друштва, НДХ је спроводила организован терор и погроме над својим грађанима других националних, верских и расних припадности, који су проглашени реметилачким фактором (Срби) и неаријевцима (Јевреји и Роми), и над идеолошким противницима из редова властите нације.

У књизи је дат извод из обимне фотодокументационе грађе Музеја жртава геноцида у Београду – о страдању српског народа у НДХ 1941–1945. године. Фотографије које су коришћене у књизи документују злочине НДХ почињене у намери уништења Срба, Јевреја и Рома и стварања етнички чисте хрватске државе.

У Предговору, академик Василије Крестић указује на историјске процесе дугог трајања који карактеришу хрватску политику у односу на локални српски корпус. У уводном тексту аутора Јована Мирковића дата је хронологија злочина у прва три месеца постојања НДХ, тј. у периоду када још увек није било организованог отпора режиму.

Фотодокументациони материјал распоређен је у осам целина. У поглављу „Озакоњење злочина и терора – расни закони“ дати су факсимили регулативе којом је озакоњен терор и погроми над „непоћудним“ припадницима других националних, верских и расних група и идеолошким и политичким противницима. У три поглавља – „Злочини у директном терору 1941, 1942 и 1943–1945“, фотографијама и факсимилима приказани су карактеристични злочини против цивилног становништва „на кућном прагу“. У поглављу „Злочини над децом и женама“, фотографије и факсимили говоре о злочину геноцида над најугроженијим групацијама становништва. Поглавље „Злочини у институцијама државе – логори“ указује на улогу државе у организованом злочину геноцида. Поглавље „Страдање Српске православне цркве“ документује и злочин духовног затирања српског, православног корпуса. Последње поглавље – „Средства и методи злочина“ сведочи о злочинима војних и полицијских постројби НДХ, као и њених управних и политичких органа. Последњи текст, под насловом „Уместо поговора“, говори о односу врха Римокатоличке цркве према масовним злочинима над припадницима других конфесија у НДХ.

Књига представља целовит докуменат о идеологији и пракси НДХ у спровођењу злочина против човечности над Јеврејима, Ромима, антифашистима из других нација, а посебно над Србима, који су чинили једну трећину становништва НДХ и чији је удео у укупном броју жртава у НДХ износио око 64 посто.

„Огроман дио рада Јована Мирковића је сушто злато“ – епископ Јован Ћулибрк и историчар др Милан Кољанин о личности и делу Јована Мирковића

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.