• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

900 дин.

Вукови пјевачи из Босне и Херцеговине

, Векови 978-86-7396-629-8(СК) 14x21 cm, 160 стр. тврди повез , ,
Подели

Од истог аутора

Текстови обухваћени овом књигом наново осветљавају српски народни епос. Основни закључак који се може извести након пажљивог увида у  текстoве јесте тај да је српска усмена хроника која је сачувана у стиховима, у ствари плод колективне свести, а велики певачи су својим генијем скупили у језгро оно што је тој свести најдрагоценије.

Иако Вук Караџић, и поред велике жеље, није посетио Босну и Херцеговину, његовом познатом рачуну од јуначких пјесама челна места, прво и друго, припадају двојици певача из Босне и Херцеговине – Тешану Подруговићу и Филипу Вишњићу. Аутори доносе портрете ове двојице певача, реконструишу њихове животописе, осврћу се на битне тренутке из њихове животне и песничке биографије. Осветљавају и доприносе анонимних трговаца из Босне од којих је Вук записао неколико изванредних народних песама.

Аутори пружају обавештења о чему песме певају, које се личности и који догађаји опевавају, како се поједини догађаји или поједине личности у песми приказују. Пружају, дакле, њихов материјални садржај као такав, али и податке како се тај материјал уобличава и спаја, кроз које видове пролази и како нараста у духовну уметничку манифестацију.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.