• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

1.300 дин.

Filozofija u raskoraku 1. Čvorišta

978-86-7396-830-8 14,5х21cm, 310 стр. броширано 2022.
Подели

Од истог аутора

Бошко Телебаковић

„Када се опише оно што се сматра незаобилазним у оквиру филозофије, као што сам покушао у ‘Уводу у филозофију’, ипак се уочава да ни издалека није све обухваћено и да је унутрашња сагласност оног што је садржано увек насилно успостављена. Филозофију покреће потреба да се увек још нешто каже. Део оног што нисам рекао раније сам сместио у ‘Филозофију у раскораку’. Платон је знао да јарки сјај смета људима, али је сматрао и да без светла ума нема човекове изврсности. Ниче је записао да, уколико дуго гледамо у бездан, он може да погледа у нас. Можда је осећао да без спремности да проничемо у опасну провалију, у мрачну нигдину, не можемо да схватамо себе, нисмо заиста људи. Само онај способан и довољно снажан за такав поглед кадар је да се некад мало одмакне од ништавила безначајности свакодневице, а ипак некако опстаје у свету испражњеном од смисла и вредности и очувава наду.

Људи углавном не брину много о томе какав ће да буде њихов једини боравак на Земљи и највише желе да он што дуже траје и да, док се не заврши, што више уживају. Неки схвате да уживање има цену која се мора платити. Људи, који покушавају да избегну разне неприлике, ипак доживе и нешто непријатно. Они, који се упињу да им сваки дан буде испуњен занимљивим и угодним дешавањима, могу некад да осете како нису задовољни и закључе да им је живот углавном остао празан, бесмислен. Има и оних којима није свеједно како ће им протећи земаљски дани.

Човек не може да живи потпуно мимо смисла и вредности. Питање је колико је неко доиста у стању да им се примакне. Да ли је у стању, нарочито ако је филозоф, да се приближи и оном што сматра највреднијим? Може ли појединац да буде сигуран да нешто има смисла и да је вредно? Смисао и вредност су увек ствари опредељења у која се може веровати или у њих сумњати. Неко може да сматра да има смисла жртвовати властити живот за нешто што је вредније од њега. Увек има и оних који су убеђени да није бесмислено, на пример са становишта историјског ума, жртовати животе многих људи. Неко може да одреди као највишу вредност сам живот, а као остале вредности оно што подржава живот, на пример, здравље, снагу, богатство, моћ, знање, мудрост. На списку животних вредности је и морал, али је живот по сваку цену често у сукобу с моралом…“ (Аутор)

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.