• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

1.500 дин.

Цвет из туђе баште, песме и приче

Илустрације и насловна страна: Јасна Опавски

Трагови 978-86-7396-789-9 20х20,5 cm, 172 стр. тврди повез 2021. ,
Подели

Од истог аутора

Љубомир (Љуба) Вујовић

„Романтичарски нежна али и промишљајућа, прожета књижевним архаизмима али и модерна, ова поезија открива интимну љубавну причу лирског субјекта који чезне за истинском, великом љубављу. Два пола поезије нашег романтичара Бранка Радичевића, радост и жалост конститутивни су моменти и ове савремене песмарице Љубе Вујовића, коју свакако чине две, условно речено, групе песама: у првој су оне песме у којима је опевана љубавна срећа услед заједничких тренутака које има са вољеном женом, док су у другој групи оне песме где преовлађује његова чежња и бол због – безњенице. Но главни разлог безњенице (ова кованица Лазе Костића фино се уклапа и у поетски свет Љубе Вујовића) јесте то што је његова драга – цвет из туђе баште.

На стилском плану, збирку красе разнолика поређења и епитети, метафоре и алегоријске слике (шкољка, звезда, птица у кавезу), као и добро спроведени обрти и контрасти.

То сликање душе које карактерише поезију Љубе Вујовића јесте одлика и његове прозе. Наравно, много више него поезија, проза је ствар конструкције, али и поред тога цвет из туђе баште као главни мотив насељава и приче овог аутора. У дванаест прича осликане су различите ситуације и догодовштине јунака-наратора у првом лицу, које се могу свести на ситуацију љубавног или каквог другог неспоразума са женама и осталим протагонистима, где он увек претрпи неку штету или разочарање. Приче су углавном смештене у свакодневицу јунака-наратора, именованог као ‘Доца’, а места збивања су градови – Њујорк, Београд, Дубаи… Неке приче су прожете суптилном игром реалности, фантастике, ироније и хумора, а све су, без обзира на дужину, скројене тако да држе пажњу читаоца интересантним сижејним нитима као и ликовима психолошки оцртаним на начин да у њима видимо сложена и разнолика испољавања људске, а посебно – женске психе.

Сликање душе, и на плану поезије и на плану прозе, надограђено је у овој књизи још једном уметношћу, сликарством, које се са књижевношћу Љубе Вујовића складно и фино уклапа: реч је о илустрацијама академске сликарке Јасне Опавски.“ (Из поговора Маје Белегишанин)

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.