• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

850 дин.

Западне стране у средњовјековној босанској држави

Није на залихи

Наука 978-86-7396-250-4 14,5х20,5 cm, 285 стр. броширано, илустр. 2010. , ,
Подели

Од истог аутора

Тања Рибар

Књига Западне стране у средњовјековној босанској држави представља пионирски подухват да се напише прва историографска синтеза „земље“ Западне стране. Ауторка је обрадила историјске догађаје у средњовековном добу у Западним странама – географском простору под којим се подразумевају четири жупе, односно четири крашка поља – Ливно, Дувно, Гламоч и Купрес, која су лежала у југозападном делу средњовековне босанске државе.

Ауторка је приступила истраживању свих аспеката живота људи на овако омеђеном простору. Поред политичке историје, која покрива догађаје из периода од X до краја XV века, обухваћена је и историја појединих великашких породица које су имале поседе у поменутим жупама. Систематски су приказани чланови породица Галешића, Семковића и Клешића, посматраних у контексту ширих политичких збивања, како у Босни, тако и у Угарском краљевству.

Велика пажња је посвећена анализи територијалне и управне организације на подручју „земље“ Западне стране, и покушајима босанских и угарских владара и великаша да овладају тим простором. Дат је преглед историје насеља у жупама Ливну, Дувну, Гламочу и Купресу, што никада до сада није монографски приказано. Црквене и привредне прилике су такође добиле своје заслужено место у овој књизи.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.