• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Аутор

Видосава Вида Зимоњић

Видосава Вида Зимоњић (дев. Вулевић), рођена је 1939. у Клинчини на Косову и Метохији. Основну школу и гимназију завршила у Приштини, а Филозофски факултет (група за етнологију) у Београду.

Радила у Савезној скупштини у Одбору за просветно-културна питања, а затим у Савезном заводу за статистику на месту начелника Службе за статистику образовања и културе.

Осим ангажовања на пројекту УНЕСКО-а о положају жена и унапређивању женских права, Вида Зимоњић се посебно посветила истраживањима из области заштите природе и човекове околине. Извршила је систематизацију и периодизацију података које достављају институти и организације из домена заштите биљног и животињског света, земљишта и водотокова. Иницирала је и нова истраживања из те области. Прихваћен је и успешно се реализује њен пројекат под називом „Систем за заштиту животне средине“.

Активно је учествовала и у друштвеном животу, заступала је омладину Србије у Савезној конференцији жена, а била је учесник више омладинских радних акција.

Објавила књигу „Лексикон српско-латинских речи и израза“ (коаутор Бранко Головић), Београд 2007.

Приредила, такође, монографију „Расли смо уз косовске божуре – записи генерације матураната Гимназије Иво Лола Рибар Приштина, 1956–1957“ (2016).

Вида Зимоњић говори руски и француски језик. Живи у Београду.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.