• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Аутор

Милоје Пршић

Милоје Пршић рођен је 1944. у Александровцу Жупском. Завршио Војну академију КоВ – смер ПВО (1969) и Командно-штабну академију (1979). Студије историје завршио 1977. на Филозофском факултету у Београду, где је докторирао. Радио је на командним и наставничким дужностима у Задру (Војна академија ПВО, од 1969 до 1973), у Београду (Војна академија КоВ, од 1973. до 1976), а затим у Војноисторијском институту (истраживач, научни сарадник и виши научни сарадник). Био начелник Архива Оружаних снага СФРЈ (у саставу Војноисторијског института), начелник Катедре за Војну историју и директор Војноисторијског института. Биран је у сва научна и наставничка звања, од доцента до редовног професора.

Посебно се бави изучавањем: историје и теорије ратова; политичке и војне историје XIX и XX века; историје дипломатије; историје ослободилачких ратова српског народа у XIX и XX веку, као и изучавањем злочина и геноцида над српским народом у Првом и Другом светском рату. Из наведених области публиковао је низ радова, историјских студија, расправа, огледа и чланака.

Објавио, између осталог:
„Извештаји о великом злочину – документи о аустроугарским злочинима уочи и после Церске битке, књ. 1 и 2“ (коаутор Слађана Бојковић), Београд 2014.
„Страдање српског народа у Србији 1914–1918 – документа“ (коаутор С. Бојковић), Београд 2000.
„Ратник, часопис за војне науке, књижевност и новости – тематске библиографија“, Београд 2000.
Приредио више едиција о Арчибалду Рајсу: „О злочинима Аустроугара – Бугара – Немаца у Србији 1914–1918, изабрани радови Р. Арчибалда Рајса“ (са С. Бојковић), Београд 1997; „Арчибалд Рајс: Злочини над Србима у Великом рату“ (Београд, 2014), и др.

Др Милоје Пршић је био главни и одговорни уредник часописа Војноисторијски гласник; генерални секретар међународне комисије за упоредну војну историју; уредник међународног часописа „Revue internationale d’histoire militaire“ и уредник међународних библиографија о ратовима.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.