• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Аутор

Милица Јефтимијевић Лилић

Милица Јефтимијевић Лилић рођена је 1953. године у Ловцу код Бањске на Косову и Метохији. Завршила је Филозофски факултет, Одсек за југословенску књижевност и језик, у Приштини. Последипломске студије завршила је на Универзитету у Београду и стекла звање магистра филолошких наука. Радила је на Универзитету у Приштини у звању професора више школе.

Била је уредник Редакције за културу у Телевизији Приштина, уредник у Телевизији Београд и тв критичар. Аутор је бројних значајних емисија из културе и књижевности и серијала о протераним писцима са Косова и Метохије под називом „Усудом развејани“.

Објавила је збирке песама: „Мрак, избављење“ (1995) КОВ, Вршац; „Хибернација“ (1998) КОВ, Вршац; „Путопис коже“, 2003, СКЗ, Београд и поему „Чарање“ (2007) „Панорама“, Приштина - Београд; збирку прозе „Сиже случаја“ (2002), „Просвета“, Београд, као и књиге критика: „Поетика слутње“ (2004), Књижевно друштво писаца Косова и Метохије, Кос. Митровица, „Епистемолошка осветљавања“ (2007), „Мали Немо“, Панчево; „Одвијање свитка“, сабране и нове песме, Друштво писаца Косова и Метохије и Рашка школа, 2009: „Критички темељи и домети“, студија о Сими Цуцићу, Банатски Културни центар, Ново Милошево, 2011;“ Егзактност тајне“, критике, огледи, чланци, Књажевац, 2011, Мистерија љубави, љубавна лирика, Младеновац, 2012.

Пише и приче за децу које су објављиване у „Дечјим новинама“, „Јединству“ и другим гласилима. Заступљена је у многим антологијама и зборницима.

Добитник је награда: Награда за објављену причу на конкурсу листа „Јединство“; „Григорије Божовић“ за књигу године; „Лазар Вучковић“ за циклус песама „Песничка повеља Соколица“; Змај Огњени Вук“; „Кондир Косовке девојке“; „Бронзани Орфеј“ додељен у Франкфурту на Мајни; „Златни беочуг“ за трајни допринос култури Београда; Повеља Рашких духовних свечаности за изузетан медијски допринос.

Песме и критике су јој превођене на руски, енглески, француски, шведски, италијански, арапски, мађарски, македонски, турски, немачки, пољски, бугарски.

Живи у Београду од 1999. године. Мајка је две кћери, Драгане и Иване Лилић. Заменик је председника Удружења књижевника Србије.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.