• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

1.200 дин.

Морине у Херцеговини, повијест о планини

, Баштина 978-86-7396-591-8 16,5x23 cm, 390 стр. броширано, илустр. 2017. ,
Подели

Од истог аутора

Планина Морине на североистоку Херцеговине била је, све донедавно, вековно летње станиште херцеговачких сточара, али и омиљена приповедачка тема која је ушла у фолклорну традицију путем бројних усмених предања, легенди, прича, епских и лирских песама.

Књига Милоша Окуке и Николе Лакете представља својеврстан летопис ове митске планине. У првом ауторском делу књиге – обимној историјско-етнографској студији, аутори су представили обиље података који читаоцима пружају детаљну и свеобухватну слику о Моринама и о људима који живе у селима на падинама планине. Пажњу посебно плене етнографски описи обичаја и народног живота, као и пажљиво предочен пресек догађаја из историје која је на овом подручју била неумољива и имала „више лица“ – како би рекао Андрић.

У другом делу  књиге аутори су складно организовали одабране прилоге из обимне литературе о Моринама и Херцеговини –  књижевне прилоге, приче, песме, записе, легенде, фрагменте из историјских текстова – којима су упечатљиво илустровали и поткрепили сазнања о животу народа у овом делу Херцеговине.

Промоција у Кући Ђуре Јакшића у Београду, 10. март 2017.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.