• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Аутор

Никола Цветковић

Никола Цветковић (1939) је рођен у сенци лесковачког Хисара, где је као гимназијалац и започео списатељски рад (1956). Магистрирао („Поетика Милана Дединца“) и докторирао („Поезија и поетика Милоша Црњанског“) на Филолошком факултету у Београду. Поред наставно-научне активности на Универзитету у Приштини (Филолошки факултет), у Нишу (Филозофски факултет), Крагујевцу (Учитељски факултет у Јагодини), Београду (Факултет за културу и медије), објављује студијске, књижевно-критичке, есејистичке, песничке и путописне текстове.

Основне преокупације Николе Цветковића су теоријски и уже поетички проблеми, као и српска књижевност између два рата, компаратистика, изучавање фолклора и завичајне историје лесковачког краја и југа Србије. Добитник је неколико признања (1957) и награде „Драгојло Дудић“ (1981).

Поред романсираних биографија које је објавио у коауторству са Благојем Глигоријевићем о Бориславу Станковићу – Ћулавки, (1967) и Жики Илићу (1964) публиковао је и три биографско-монографске књиге о свом учитељу Сергију Димитријевићу – „Тумачење књижевности за децу – Методичко-наставни аспекти“.

Члан је Удружења књижевника Србије.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.