• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Аутор

Десанка Ристић

Десанка Ристић рођена је 1965. године у Кикинди, где и данас живи и ради, у ОШ „Вук Караџић“. Завршила је Педагошку академију и Педагошки факултет у Сомбору.

Као учитељица у Остојићеву покренула је дечји часопис „Звоно“. У оквиру драмске радионице „Свитац” реализовала је више представа за децу: „Јежева кућица“, „Коза и јарићи“, „Три рибице”, „Рођендан лептира”, „Мачак и петао“, са којом је остварен пласман на драмску смотру у Зрењанину 2010. Ауторске представе „Рођендан лептира” и „Три рибице“, које је и режирала, уврштене су у десет најуспешнијих у Србији. На Републичкој смотри учитељског драмског стваралаштва у Лесковцу је са својим ученицима добитник Републичке награде за најбољи сценски говор 2014. Ауторски текст „Три рибице“ уврштен је у Међународни зборник драмских текстова за децу (2014), Лесковац. Ауторска луткарска представа „Дечји уговор” је добитник Републичког признања за правилан сценски говор и Похвале за ауторски текст, ФЛОУШ (Фестивал луткарства ОШ) у Новом Саду 2021. Литерарном и драмском радионицом „Свитац“ руководи петнаест година, а добитница је Специјалне награде поводом славе града Свети Никола, 2005. Члан је уређивачког тима школског листа „Основац“ од 2001.

Као иновацију наставног процеса, успешно примењује малу сцену, методичке песме, амбијенталну наставу, Монтесори кутак, мапе ума и дигиталну учионицу. У раду са децом са аутизмом, сарађујући са стручњацима из ове области, примењује индивидуалне облике рада за стимулацију говора, развијање концентрације и пажње, интегришући децу којој је потребна подршка у редован систем школовања и социјалног живота и будећи код осталих ученика оно највредније у човеку – хуманост.
У сарадњи са родитељима организује хуманитарне акције за помоћ угроженој деци и пројекте подршке деци са посебним потребама.

Учесник је Међународне смотре „Креативна чаролија“ у Бањи Врујци са ликовним и литерарним стваралаштвом својих ученика. Учествовала је на Саборима народне традиције у Ваљевској Каменици, Скадарлији, Новом Саду, и била је члан тима за организацију Сабора народне традиције у Кикинди. Ушла је у Међународни зборник „Учитељу у част“ (2015, 2016) Ечка, драмским текстом „Добра маћеха“ и песмама. Учесник је Међународне смотре дечје креативности „Дечји панонски град“, у Бачкој Тополи. Коаутор је радне свеске Ђуришић М., Ристић Д., „Свеска за лектиру“ (2003), Зрењанин.

Објавила је збирке поезије: „Док ја тако хоћу“, Народна библиотека „Јован Поповић“, Кикинда, 1998; „Озарја“, Банатски културни центар, 2009; „Нишча“, Банатски културни центар, 2014; „Журим Ти“, Доситеј, Горњи Милановац, 2017; „Умиљанка“, Свет књиге, Београд, 2021. Заступљена је у многим зборницима и часописима: „Стремљења“, „Умно“, „Сцена Црњански“, „Кишобран“, „Словословље“, „Суштина поетике“, „Књижевне вертикале“ и другим. Члан је Друштва књижевника Војводине и Института за дечју књижевност.

Већ петнаест година је као волонтер ангажована на Духовном сабору при Храму Светих Козме и Дамјана у Кикинди, у оквиру литерарне радионице. Члан је и Женског црквеног хора „Свети Јосиф Темишварски“.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.