• 0 Items - 0 дин.
    • Ваша корпа је празна.

Аутор

Благоје Бабић

Благоје Симов Бабић рођен је 1937. у Селиштима, општина Плана, срез Билећа, округ Мостар, Херцеговина, Бановина Зетска, Краљевина Југославија. Од 1955. настањен у Србији – прво у Војводини, потом у Београду. Држављанин Србије.

У петој години остао без оца. У шестој години изведен на стрељање по основу наредбе Адолфа Хитлера „Сто српских цивила за једног немачког војника“. Стоички поднео увреду што је процењен на један одсто једног немачког војника. Извршење репресалије омела италијанска војска Бенита Мусолинија, који је спречио довршење усташке истраге Срба у Херцеговини.

Завршио основну школу у Прерацима и на Планој; нижу гимназију у Вајској и Билећи; вишу гимназију у Требињу, Билећи, Оџацима и Новом Саду; Правни факултет на Београдском универзитету, где је стекао и степен магистра међународног права. Степен доктора економских наука стекао на Економском факултету у Сарајеву.

Од 1962. запослен у Институту за међународну политику и привреду у Београду. Био сарадник у Одељењу за Азију, потом управник Центра за светску привреду и заменик директора Института. Стекао звање научног саветника.

На Економском факултету у Мостару стекао звање редовног професора. Предавао Међународне економске односе и Међународне финансије. На Економском факултету Новосадског универзитета учествовао у настави и изради уџбеника „Финансије“. Био покретач и главни уредник часописа „Преглед светске привреде“ и „Европско законодавство“, као и „Речника EUROVOC“. Страни језици: енглески, француски, руски и италијански.

Специјализације у иностранству: Високе европске студије у Институту за европске студије у Торину; Теорија и политика економског развоја у Институту за развој јужне Италије у Риму; Спољно финансирање привредног развоја у Главној банци за привредну сарадњу у Паризу. Научни скупови и студијска путовања: Алжир, Белгија, Грчка, Италија, Кина, Мађарска, Немачка, Пољска, Русија, Словачка, Украјина, Француска, Швајцарска, Шведска, Шпанија.

Чланство у научним удружењима и установама: (а) у земљи: Српска академија економских наука, Одбор за економске науке САНУ; Научно друштво економиста Србије; Удружење правника у привреди Србије; Удружење за међународно право; (б) у иностранству, чланство или сарадња: Европско удружење азијатолога; Форум Делфи; Европско удружење за еволутивну политичку економију; Међународно удружење економиста француског језика; Међународна кадровска академија Украјине.

Објавио 20 књига и око 250 других радова, укључујући више радова на страним језицима. Одабрани радови: „Страни приватни капитал у неразвијеним земљама – Нека искуства азијских земаља“ (1982); „Прелаз у транзицији“ (1996); „Финансијски и монетарни односи Југославије с европским окружењем“ (2000); „Речник EUROVOC“ (главни уредник) (2006); „Економија Азије“ (2007); „Водич кроз право ЕУ“ (главни уредник) (2009); „Доживљаји једног Динарца“ (2012); „Поход црвеног лаписа“ (2015).

У слободном времену бави се антискулптуром у дрвету.

При претрази користите ћирилична или латинична слова. Уместо C и S пишите Ć, Č и Š.