Вукови пјевачи из Босне и Херцеговине

Додати у корпу

Цена: 900 дин.

Аутор: Љубомир Зуковић и Јелина Ђурковић

Едиција: Векови

ISBN: 978-86-7396-629-8(СК)

Димензије: 14x21 cm, 160 стр.

Повез: тврди повез

Цена: 900

Текстови обухваћени овом књигом наново осветљавају српски народни епос. Основни закључак који се може извести након пажљивог увида у  текстoве јесте тај да је српска усмена хроника која је сачувана у стиховима, у ствари плод колективне свести, а велики певачи су својим генијем скупили у језгро оно што је тој свести најдрагоценије.

 

Иако Вук Караџић, и поред велике жеље, није посетио Босну и Херцеговину, његовом познатом рачуну од јуначких пјесама челна места, прво и друго, припадају двојици певача из Босне и Херцеговине – Тешану Подруговићу и Филипу Вишњићу. Аутори доносе портрете ове двојице певача, реконструишу њихове животописе, осврћу се на битне тренутке из њихове животне и песничке биографије. Осветљавају и доприносе анонимних трговаца из Босне од којих је Вук записао неколико изванредних народних песама.

 

Аутори пружају обавештења о чему песме певају, које се личности и који догађаји опевавају, како се поједини догађаји или поједине личности у песми приказују. Пружају, дакле, њихов материјални садржај као такав, али и податке како се тај материјал уобличава и спаја, кроз које видове пролази и како нараста у духовну уметничку манифестацију.

 

Преузмите одломак