Злочини над Србима у Великом рату

Додати у корпу

Цена: 1400 дин.

Аутор: Арчибалд Рајс

Едиција: Документи

ISBN: 978-86-7396-492-8

Димензије: 14x24cm, 382 стр.

Повез: тврди повез, фотографије

Цена: 1400

Др Арчибалд Рајс, чувени криминолог из Лозане, спровео је истрагу о злочинима аустроугарске војске у Србији 1914. године. Обавестио је светску јавност да је рат који је Аустроугарска водила против Србије превазилазио „све дотадашње ратове по свирепости и злоделима над Србима“. Рајсови текстови о страдању српског народа у рату 1914–1918. објављивани су у европским листовима и имали су знатан утицај на европску и светску јавност. Потврдили су да је Србија била жртва аустроугарске, немачке и бугарске агресије геноцидног карактера.

 

Ратни списи Арчибалда Рајса представљају изворну грађу и показују да масовни прогони и злочини над српским народом нису били нуспродукти рата и ратне епизоде, како је то званична историографија тврдила, него планска, осмишљена политика, вођена из једног центра.

 

Књигу је приредио проф. др Милоје Пршић, који је, као начелник катедре војне историје на Војној академији, директор Војно-историјског института и начелник Архива оружаних снага СРЈ, био у прилици да истражи сва релевантна документа о активности др Арчибалда Рајса и да обједини његове ратне списе, уз неопходне пратеће коментаре.

 

Преузмите садржај