Злочини над Србима у Независној Држави Хрватској – фотомонографија /  Crimes against Serbs in the Independent State of Croatia – Photomonograph

Додати у корпу

Цена: 3600 дин.

Аутор: Јован Мирковић

Едиција: Документи

ISBN: 978-86-7396-465-2

Димензије: 22x28,5 cm, 347 стр.

Повез: тврди повез, фотографије

Цена: 3600

двојезично издање на српском и енглеском језику

 

Независна Држава Хрватска (НДХ) успостављена je 1941. године на делу територије Краљевине Југославије окупиране од стране нацистичке Немачке и фашистичке Италије. Под патронатом сила Осовине, темељена на идеологији усташког покрета и католизацији свих структура државе и друштва, НДХ је спроводила организован терор и погроме над својим грађанима других националних, верских и расних припадности, који су проглашени реметилачким фактором (Срби) и неаријевцима (Јевреји и Роми).

 

У књизи је дат извод из обимне фотодокументационе грађе Музеја жртава геноцида у Београду – о страдању српског народа у НДХ 1941–1945. године. Фотографије непосредно документују злочине НДХ почињене у намери уништења Срба, Јевреја и Рома и стварања етнички чисте хрватске државе.

 

У Предговору, академик Василије Крестић указује на историјске процесе дугог трајања који карактеришу хрватску политику у односу на локални српски корпус. У уводном тексту аутора, Јована Мирковића, дата је хронологија злочина у прва три месеца постојања НДХ, тј. у периоду када још увек није било организованог отпора режиму.

 

Фотодокументациони материјал распоређен је у осам целина и сведочи о географској распрострањености злочина на свим подручјима НДХ где је живео српски народ – Лика, Кордун, Банија, Славонија, Срем, Босна, Херцеговина, Далмација. У поглављу „Озакоњење злочина и терора – расни закони“ дати су факсимили регулативе којом је озакоњен терор и погроми над „непоћудним“ припадницима других националних, верских и расних група и идеолошким и политичким противницима. У три поглавља – „Злочини у директном терору 1941, 1942 и 1943–1945“, фотографијама и факсимилима приказани су карактеристични злочини против цивилног становништва „на кућном прагу“, тј. у породичним домовима и у местима живљења. У поглављу „Злочини над децом и женама“, фотографије и факсимили говоре о злочину геноцида над најугроженијим групацијама становништва. Логори за децу постојали су једино у НДХ и нигде више на свету. Поглавље „Злочини у институцијама државе – логори“ указује на улогу државе у организованом злочину геноцида. Поглавље „Страдање Српске православне цркве“ документује и злочин духовног затирања српског народа, убијања свештеника и рушења српских православних цркава. Последње поглавље – „Средства и методи злочина“ сведочи о злочинима војних и полицијских постројби НДХ, као и њених управних и политичких органа. Последњи текст, под насловом „Уместо поговора“, говори о односу врха Римокатоличке цркве према масовним злочинима над припадницима других конфесија у НДХ.

 

Књига представља целовит докуменат о идеологији и пракси НДХ у спровођењу злочина против човечности над другим народима, а посебно над Србима, који су чинили једну трећину становништва НДХ и чији је удео у укупном броју жртава у НДХ износио око 64 посто.

 

Више о књизи, на енглеском језику

 

Преузмите садржај

 

Преузмите страну 110.

Преузмите страну 124.

Преузмите страну 147.

Преузмите страну 150.

 

Најава промоције

Запис с промоције, одржане 15. 1. 2015.

 

„Глас канадских Срба“ о фотомонографији „Злочини над Србима у Независној Држави Хрватској“

 

Страдање Српске православне цркве у Независној Држави Хрватској / Suffering of the Serbian Orthodox Church in the Independent State of Croatia