Сребреница, геноцид над истином

Додати у корпу

Цена: 940 дин.

Аутор: Ратко П. Шкрбић

Едиција: Документи

ISBN: 978-86-7396-277-1

Димензије: 14,5х20,5cm, 231 стр.

Повез: броширано, фотографије

Цена: 940

Пукoвник Шкрбић је на основу обимне документације из расположивих, несрпских аутентичних извора, извршио поређења броја регистрованих живих избеглица из Сребренице са бројем становника који су се у њој затекли непосредно пре операције Војске Републике Српске у јулу 1995. године.

 

На основу података из пописа и регистрације које је извршила муслиманска Влада из Сарајева у сарадњи са Међународном здравственом организацијом и другим међународним организацијама, пре свих МКЦК и UNHCR, Шкрбић је утврдио разлике у бројевима и доказао да су готово сви муслимански цивили јула 1995. изашли из Сребренице; да су муслимански војници углавном изгинули приликом покушаја да се пробију до Тузле; да муслиманску, односно, за сада званичну међународну верзију броја жртава треба детаљно проверити; да број жртава не прелази неколико стотина; да термин „геноцид“ није примењив на муслиманске жртве.

 

Аутор је у књизи приложио низ докумената који ће представљати важан извор за будућа истраживања и имати значајан утицај на утврђивање истине о догађајима у Сребреници.

 

Прочитајте одломак из књиге